Inspiration

Träffpunkt

Upplevelse

Kommande avgångar

GATE CLOSED: WROCLAW & NEDRE SCHLESIEN
GO TO GATE: BEIJING (Del 1)
BOARDING: BEIJING (Del 2)
CHECK-IN: PANAMA (Del 1)

Om resan

”Staden som aldrig sover har dubbelt så många taxibilar som New York!”

För resereportern och producenten, William Kilander, har det alltid varit lite av en dröm att få se och uppleva Buenos Aires och Argentina. Via sina kontakter och journalistkollegor i Argentina åkte han dit på hösten 2010. Av olika orsaker har denna resefilm dröjt innan publiceringen.

Buenos Aires är den mest ”europeiska” huvudstaden i Sydamerika. Världsberömt för sitt nötkött, tangodansen och så har vi även lite svenskanknytning… Argentina är det näst största landet i Sydamerika och Buenos Aires är kontinentens sydligaste huvudstad.

Invånarna kallar sig själva för ”porteños” pga närheten till hamnen, havet och havsviken Río de la Plata. Berättar min gode vän och ledsagare i Buenos Aires, Fabio Heredia.

I stadens så kallades mikrocenter hittar jag det anrika ”Café Tortoni”, grundat år 1858. Här satt kultureliten såsom Jorge Luis Borges och Carlos Gardel och slipade på sina litterära verk och tangostycken! Argentinas litteratur är rik och präglas i mångt och mycket av sitt europeiska arv från Spanien och Italien. Café Tortoni rankas som ett av de stilrenaste och elegantaste caférna i världen!

Den sydligaste stadsdelen La Boca, med sina färglada hus, byggdes upp av immigranter från den italienska staden Genua. En pittoresk miljö kantad av caféer och barer. .

Det var i hamnkvarteren här och i Montevideo som tangokulturen föddes på 1880-talet. Tangon hade till en början låg status och bordellerna blev mötesplats för denna säregna pardans från havsviken Río de la Plata. Under 1920-talet spreds tangon som en löpeld i Europa med Paris som bas. Vårt östra grannland Finland, tog emot tangon med öppna armar och har sedan dess förvaltat sin variant av tangon.

Boca har även sitt egna fotbollslag, Boca Juniors, med legendaren Diego Maradona som portalfigur men det skall vi återkomma till senare!

Stadens ”hjärta” är området i och kring Plaza de Mayo. Här har mammorna, ”Las Madres” till dom försvunna barnen haft sin tysta demonstration varje torsdag sedan år 1977. Många ungdomar försvann under militärjuntans tid och under ”Det Smutsiga Kriget” (1976-83). Såväl firandet av Argentinas dubbla VM-guld 1978 och 1986 i fotboll som paret Juan och Evita Perón har haft Casa Rosadas balkong och Plaza de Mayo som skådeplats för publikjublet!

Redan år 1834 etablerade Sverige sitt första konsulat i Buenos Aires. Den svenska anknytningen är påtaglig för Argentinas förste och ende nationalarkitekt Henrik Åberg fick i uppdrag att designa det rosa stadshuset, ”La Casa Rosada”, tillsammans med Carl August Kihlberg år 1873. Den rosa färgen? Från början var det en blandning av vit kalksten och oxblod!

Jag besöker också till Latinamerikas största resemässa- FIT- och då blir mer anknytning till Sverige när jag pratar med Mr.Ricardo Caletti från Patagonien-regionen. -Patagonien är skyldigt Sverige mycket och framför allt de svenska pionjärerna som geologen Otto Nordesköld och dennes kusin etnografen Erland Nordenskiöld, säger ricardo.

Det var dom svenska äventyrarna Nordenskiöld, geologen Otto och hans kusin etnografen, Erland som utforskade Patagonien och Sydamerika!

Vi lämnar Buenos Aires för en stund… vi skall till PAMPAS, den bördiga region som omfattar södra Brasilien, Uruguay och östra Argentina, ända bort till Anderna.

VVi är på ”Don Silvano”, en estancia uppbyggd för turister som visar lite av landets historia, mångfald och traditioner. Just regionen Pampas och de stora slätterna lockade Göteborgssonen Evert Taube.

Först blir det en stilla ridtur med gaúchon Pedro som vägvisare. Gaúchon är den sydamerikanska varianten av cowboy. En hästnomad och dom fria viddernas man som gillade silver och som är en modern symbol för republiken Argentina!

Efter ridturen väntar underhålling i form av olika folkdanser och en lunch späckad med proteiner! -Den argentinska gaúchon är en mix av de ursprungliga ”indianerna” som bodde på slätterna och invandrande män från Turkiet, Arabländerna och Europa, berättar Rodrigo på Estancia Don Silvano! Föutom hästkapplöpning demonstreras hur gaúchon använder boleadoras för att fälla byten.

Gaúchons fria livsstil upphörde på andra halvan av 1800-talet när militären delade upp marken till kreolska landägare. En gaucho-martyr är Juan Moreira, som mördades år 1874. Traditionen med uppvaktning från kavaljeren till häst härstammar från spanska Asturien.

-Varför anses då det argentinska nötköttet som världens bästa? -Betet, att kon får motion samt att vi i Argentina har några av världens främsta grillmästare!, fortsätter Rodrigo! Den första frakten av fryst nötkött från Argentina till Europa gick år 1877. Det har varit en lång dag och nu skall vi tillbaka till Buenos Aires.

Läs mer i del 2!

 

Resereporter: William Kilander

Kamera, Grafik, Manus Redigering: William Kilander

Producent: William Kilander

 

Tack till: Gustavo Heredia, FIT-Argentina,, Julio Infante Debali Marta och Andres Giudice, Estancia Don Silvano, Sabor a Tango och till Uruguays och Argentinas befolkning

Extra tack till: Mr. Fabio Heredia på ”Che Wine”

Hemsidor:www.donsilvano.com, www.chewine.com, www.sueciaenargentina.com.ar

 

 

Facebook


Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Filmpris till travelfilm.se! 

Läs mer här: Partille Tidning