Inspiration

Träffpunkt

Upplevelse

Kommande avgångar

GATE CLOSED: WROCLAW & NEDRE SCHLESIEN
GO TO GATE: BEIJING (Del 1)
BOARDING: BEIJING (Del 2)
CHECK-IN: PANAMA (Del 1)

BRATISLAVA

 

 

Travelfilm.se börjar från år 2016 att nu också presentera olika städer i text och foto. Först ut är Slovakiens huvudstad, Bratislava.

Staden som förut gick under namnet Pressburg, har med sina ytterområden ca. 650 000 invånare. Första nedskrivna dokumentationen av staden härrör från år 907 enligt the Salzburg Chronicles om ett slag som stod vid fortet Pressalauspurc när ungerska trupper besegrade den bavariska armén.

När Tjeckoslovakien splittrades blev Bratislava år 1993 huvudstad i Slovakien och sedan år 2004 är man medlem i EU. Bratislava är dock inte den ”fattiga kusinen från landet” för till skillnad mot storebror Tjeckien använder man euron- vilket man är mäkta stolt över.
Detta innebär emellertid att Bratislava är betydligt dyrare att turista i och att leva i, kontra Prag men ändock perfekt lämpad för en storstadsweekend!

Bratislava är den enda huvudstaden i världen som gränsar till två andra länder.

Det mesta i sta den utspelar sig i den gamla stadskärnan Staré Mesto som är imponerande stor och en labyrinth med massor av gränder och avkrokar innehållande mysiga kaféer, barer och restauranger.
Det traditionella slovakiska köket, som har anor från Ungern, Tjeckien och Österrike, erbjuder bryndzové halosky, potatisgjorda knyten som serveras med den fräna fårosten bryndza. Detta sköljes med lätthet ner av en kall lokal öl av märket Zlaty Bazant.

 

En del måltider inleds med en varm soppa och ibland kan gulasch faktiskt vara ett fullgott alternativ. Jag provade även grilované koleno som är grillat fläskkött med senap, rädisor, bröd och het sås. Annars kan jag varmt rekommendera ugnsbakad gås(husacina) med potatispannkakan lokse, insmörjd med drypande gåsfett. Ett säkert kort annars är ju en klassisk wienerschnitzel.

Det finns en hel del gallerier och museum men jag är inte den typen så jag skall undvika att tråka ut er med sådan information.

Bratislava är kanske inte staden som är igång 24-timmar om dygnet men det finns några ställen värda att omnämnas. Ett bra för-festarställe är onekligen ”The Sky Bar”. Prova annars karibisk atmosfär på ”Havana Café”.
Natttklubbsvängen för mig innehöll en blandad kompott med ”Duplex, ”The Club”, ”Masquerade Club” och ”Club Privée”. Yngre publikum och en del wannabees på alla utom den sistnämnda som har en trevlig lounge utanför med sittvänliga fåtöljer och musik företrädesvis från 70 och 80-talet, beläget mitt på promenadstråket Hviezdoslavovo nám.

The Bratislava Tourist Train(Presporacik), är det enda fordonet som har tillstånd att ta sig runt i Staré Mesto och då får du se och uppleva det mesta inklusive höjdpunkten Bratislava Castle och informationen ges i hörlurar på massor av språk, däribland svenska!

Floden Donau är den enda i världen som sammanlänkar fyra st.huvudstäder, nämligen Belgrad, Bratislava, Budapest och Wien och ger dessutom dricksvatten till sina invånare. En tur på Donau är både avkopplande och kontemplerande så det passade alldeles utmärkt på den sega söndagen… Man kan ta den längre turen upp till Devin Castle men jag var sent ute så det fick bli den kortare turen som den här dagen räckte fint.

Tre små minnesvärda landmärken måste ju också påtalas; gumminacken ”Cumil” (The Man at Work), ”The Schöner Náci” samt statyn av ”Napoleonsoldaten.

 

Flygförbindelserna till Bratislava från Göteborg är inte de bästa men man flyger till Wien i Österrike, som bara ligger 79 km ifrån, sedan tar man bussen hit.

Om ni inte visste det, så var Bratislava H.C.Andersens favoritstad och han finns också avbildad här precis utanför den grymma köttrestaurangen ”Argentinian Steakhouse Gaúcho”. Här åt jag det mest fantastiska och välsmakande köttet som jag någonsin har ätit…utanför Buenos Aires, vill säga. Fullkomligt enastående! Det blev en del besök hit och en dag var jag här två gånger…

Slutligen kommer vi att ha med 5 st. ”Höjdare” från varje destination. Här är ”Bratislavas Höjdare”, som givetvis är högst personliga;

  1. Argentinian Steakhouse Gaúcho
  2. The Sky Bar
  3. Club Privée
  4. UFO-Restaurant
  5. Michaels Gate

 

William Kilander

Facebook


Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Filmpris till travelfilm.se! 

Läs mer här: Partille Tidning