Inspiration

Träffpunkt

Upplevelse

Kommande avgångar

GATE CLOSED: WROCLAW & NEDRE SCHLESIEN
GO TO GATE: BEIJING (Del 1)
BOARDING: BEIJING (Del 2)
CHECK-IN: PANAMA (Del 1)

Buenos Aires (Del 1)

Höjdpunkter

HÖJDPUNKTER – BUENOS AIRES

1. Världens bästa nötkött

Korna strövar fritt på de bördiga slätterna i Pampas och får utmärkt med motion. De främsta grillmästarna har sitt fäste i Argentina även om grannländerna, Uruguay och Brasilien, också producerar förstklassigt kött. Enligt argentinaren själv så är bästa kombinationen ett chilenskt rött vin ackompanjerat av biffköttet från argentinska delen av Pampas. Oslagbart och bara smaken av det möra biffen är värt såväl pengarna för flygbiljetten som den långa flygresan hit…fantastisk smakupplevelse!

2. Utflykt till Pampas

Pampas är ett vidsträckt område som omfattar södra Brasilien, Uruguay samt Argentina från Atlanten och Río de l a Plata-området med Buenos Aires och söderut till la Península Valdés samt österut mot bergskedjan Anderna. Ett perfekt lämpat klimat med lagom nederbörd utspritt över året, milt, lite blåst och bördig lössjord. En av världens största så kallade kornbodar. En utflykt till någon av alla de turistanpassade estancias är ett måste!

3. Tangokulturen

Området kring havsviken med det bräckta vattnet, Río de la Plata, kännetecknas av tangon. Det sägs att tangodansen har sitt ursprung i hamnkvarteren och bordellerna i Montevideo och Buenos Aires. Under 1920-talet spreds tangon som en löpeld i Europa med Paris som bas. Vårt östra grannland Finland, tog emot tangon med öppna armar och har sedan dess förvaltat sin variant av tangon.

4. Anknytningen till Sverige

”La Casa Rosada” i huvudstaden Buenos Aires var designat av den svenska arkitekten Henrik Åberg, folkets fotbollslag, Boca Juniors har sina färger efter den svenska flaggan, Göteborgssonen Evert Taube skrev om ”Fritiof och Carmancita” och landets största glaciär heter Upsala efter expeditionerna med ”Nordenskiöldarna”(kusinerna Otto & Erland) Lägg därtill den gamla svenskbyn som fortfarande ligger i Oberá (delstaten Misiónes),så förstår ni att vi har många band med Argentina.

5. Staden som aldrig sover

En hel del städer i världen gör anspråk på detta epitet, framför allt New York. Dock kan nämnas att BA har nästan dubbelt som många taxibilar än NY och är ett kulturcentra av sällan skådat slag med massor av teatrar. Cafeer, restauranger och nattklubbar har öppet nästan dygnet runt och i den mest ”europeiska huvudstaden” i Latinamerika är det stil och klass på ställena! Buenos Aires är verkligen en 24-timmarstad!

 

Om resan

”Staden som aldrig sover har dubbelt så många taxibilar som New York!”

För resereportern och producenten, William Kilander, har det alltid varit lite av en dröm att få se och uppleva Buenos Aires och Argentina. Via sina kontakter och journalistkollegor i Argentina åkte han dit på hösten 2010. Av olika orsaker har denna resefilm dröjt innan publiceringen.

Buenos Aires är den mest ”europeiska” huvudstaden i Sydamerika. Världsberömt för sitt nötkött, tangodansen och så har vi även lite svenskanknytning… Argentina är det näst största landet i Sydamerika och Buenos Aires är kontinentens sydligaste huvudstad.

Invånarna kallar sig själva för ”porteños” pga närheten till hamnen, havet och havsviken Río de la Plata. Berättar min gode vän och ledsagare i Buenos Aires, Fabio Heredia.

I stadens så kallades mikrocenter hittar jag det anrika ”Café Tortoni”, grundat år 1858. Här satt kultureliten såsom Jorge Luis Borges och Carlos Gardel och slipade på sina litterära verk och tangostycken! Argentinas litteratur är rik och präglas i mångt och mycket av sitt europeiska arv från Spanien och Italien. Café Tortoni rankas som ett av de stilrenaste och elegantaste caférna i världen!

Den sydligaste stadsdelen La Boca, med sina färglada hus, byggdes upp av immigranter från den italienska staden Genua. En pittoresk miljö kantad av caféer och barer. .

Det var i hamnkvarteren här och i Montevideo som tangokulturen föddes på 1880-talet. Tangon hade till en början låg status och bordellerna blev mötesplats för denna säregna pardans från havsviken Río de la Plata. Under 1920-talet spreds tangon som en löpeld i Europa med Paris som bas. Vårt östra grannland Finland, tog emot tangon med öppna armar och har sedan dess förvaltat sin variant av tangon.

Boca har även sitt egna fotbollslag, Boca Juniors, med legendaren Diego Maradona som portalfigur men det skall vi återkomma till senare!

Stadens ”hjärta” är området i och kring Plaza de Mayo. Här har mammorna, ”Las Madres” till dom försvunna barnen haft sin tysta demonstration varje torsdag sedan år 1977. Många ungdomar försvann under militärjuntans tid och under ”Det Smutsiga Kriget” (1976-83). Såväl firandet av Argentinas dubbla VM-guld 1978 och 1986 i fotboll som paret Juan och Evita Perón har haft Casa Rosadas balkong och Plaza de Mayo som skådeplats för publikjublet!

Redan år 1834 etablerade Sverige sitt första konsulat i Buenos Aires. Den svenska anknytningen är påtaglig för Argentinas förste och ende nationalarkitekt Henrik Åberg fick i uppdrag att designa det rosa stadshuset, ”La Casa Rosada”, tillsammans med Carl August Kihlberg år 1873. Den rosa färgen? Från början var det en blandning av vit kalksten och oxblod!

Jag besöker också till Latinamerikas största resemässa- FIT- och då blir mer anknytning till Sverige när jag pratar med Mr.Ricardo Caletti från Patagonien-regionen. -Patagonien är skyldigt Sverige mycket och framför allt de svenska pionjärerna som geologen Otto Nordesköld och dennes kusin etnografen Erland Nordenskiöld, säger ricardo.

Det var dom svenska äventyrarna Nordenskiöld, geologen Otto och hans kusin etnografen, Erland som utforskade Patagonien och Sydamerika!

Vi lämnar Buenos Aires för en stund… vi skall till PAMPAS, den bördiga region som omfattar södra Brasilien, Uruguay och östra Argentina, ända bort till Anderna.

VVi är på ”Don Silvano”, en estancia uppbyggd för turister som visar lite av landets historia, mångfald och traditioner. Just regionen Pampas och de stora slätterna lockade Göteborgssonen Evert Taube.

Först blir det en stilla ridtur med gaúchon Pedro som vägvisare. Gaúchon är den sydamerikanska varianten av cowboy. En hästnomad och dom fria viddernas man som gillade silver och som är en modern symbol för republiken Argentina!

Efter ridturen väntar underhålling i form av olika folkdanser och en lunch späckad med proteiner! -Den argentinska gaúchon är en mix av de ursprungliga ”indianerna” som bodde på slätterna och invandrande män från Turkiet, Arabländerna och Europa, berättar Rodrigo på Estancia Don Silvano! Föutom hästkapplöpning demonstreras hur gaúchon använder boleadoras för att fälla byten.

Gaúchons fria livsstil upphörde på andra halvan av 1800-talet när militären delade upp marken till kreolska landägare. En gaucho-martyr är Juan Moreira, som mördades år 1874. Traditionen med uppvaktning från kavaljeren till häst härstammar från spanska Asturien.

-Varför anses då det argentinska nötköttet som världens bästa? -Betet, att kon får motion samt att vi i Argentina har några av världens främsta grillmästare!, fortsätter Rodrigo! Den första frakten av fryst nötkött från Argentina till Europa gick år 1877. Det har varit en lång dag och nu skall vi tillbaka till Buenos Aires.

Läs mer i del 2!

 

Resereporter: William Kilander

Kamera, Grafik, Manus Redigering: William Kilander

Producent: William Kilander

 

Tack till: Gustavo Heredia, FIT-Argentina,, Julio Infante Debali Marta och Andres Giudice, Estancia Don Silvano, Sabor a Tango och till Uruguays och Argentinas befolkning

Extra tack till: Mr. Fabio Heredia på ”Che Wine”

Hemsidor:www.donsilvano.com, www.chewine.com, www.sueciaenargentina.com.ar

 

 

Karta


Visa större karta 

Om resan (Del 2)

”Staden som aldrig sover har dubbelt så många taxibilar som New York!”

Det känns inte som om jag är i Sydamerika, mer som i sydfrankrike, Spanien eller i Italien. Argentinaren är dock en passionerad älskare av livet i allmänhet och fotboll i synnerhet.

Nu skall vi till ”folkets” fotbollslag… Club Atlético Boca Juniors. Stadion kallas för La Bombonera- Chokladasken”, invigdes år 1940 och har FIFA:s minimimått för en spelplan - 105 gånger 68 meter. Klubbens legendarer såsom: César Luis Menotti, Diego Maradona, Juan Roman Riquelme och Carlos Tévez, pryder muséets väggar! Precis som matcherna mellan Brasilien och Argentina kallas derbyt i Buenos Aires Mellan Boca och C.A. River Plate för ”El Superclásico”!

Historien om hur Boca fick sina blågula färger lyder som så här berättar guiden Cristian:
-Boca hade samma klubbfärger som Almagro, svartvitrandiga. Förloraren i mötet mellan de båda i en match, skulle byta färg på sina matchtröjor. Boca torskade och en medlem föreslog att nästa fartyg som anlöpte hamnen, färgen på deras flagga skulle bli deras nya klubbfärger. En svensk ångbåt från Johnsonline kom in i Puerto Maderos hamn och hade självklart en svensk flagga vajandes. Därför bestämdes Bocas nya färger till blått och guldgult.

Sex gånger har man vunnit den sydamerikanska cupen, ”Copa Libertadores” och tre gånger ”Interkontinentalcupen”. Klubbens utan tvekan främste spelare heter Diego Armando Maradona! En av ”världens bästa fotbollspelare” genom tiderna tillsammans med brassen Pelé, holländaren Johan Cruyff och landsmannen Leo Messi.

Det är tidig morgon och vi tar färjan från Buenos Aires över till Colonia del Sacramento i Uruguay. Turen tar ungefär tre timmar. Snabbåten tar bara drygt en timma. Uruguay är ett litet land som skapades som en sorts buffert mellan Sydamerikas jättar och rivaler, Brasilien och Argentina.

Vår gemensamme vän, journalisten Julio Infante Debali, möter upp Fabio och mig! Många porteños har sina sommarhus i grannlandet Uruguay. La Paloma i delstaten Rocha där Julio bor, är en liten sömning stad på knappt 5000 invånare. Här bor Julio som jag träffade i Cuba för några år sedan.

Vi har nu tagit oss knappt 40 mil från Colonia del Sacramento via huvudstaden Montevideo, till La Paloma! Vi packar in oss i Julios minibuss för en utflykt till Punta del Diablo, sex mil norr om La Paloma.
-Normalt sett ser man höga vågor som slår mot klipporna här, vilket är otroligt spektakulärt men denna vackra dag är det något lugnare, berättar Julio. Därav namnet ”Djävulens Spets”!

Julio har åtta stycken barn, så han har lite att göra mellan sina resor… På kvällen bjuder Julio på BBQ hemma hos sig. Köttet från Uruguay håller nästan lika hög klass som det argentinska.

Det har varit två avslappnade dagar i Uruguay MEN nu är det hög tid att återvända till Buenos Aires!

Buenos Aires har dubbelt så många taxibilar som New York och det sägs att även ”denna stad aldrig sover”…
-Vi är lite av nattmänniskor, vi porteños, säger Fabio.
-Vi äter middag mellan kl. 21 och 23.00 och restaurangerna är öppna fram på småtimmarna. Buenos Aires, sover aldrig, försäkrar, Fabio!

Nu äntligen är det dags att bevittna Argentinas stolthet och en av de mest eleganta pardanserna i världen - TANGON!

Min gode vän Andrés Giudice och hans fru Marta har bjudit in oss till till tangoshowen ”Sabor a Tango”. En ruskigt imponerande show, måste jag tillstå!

Stadsdelen Recoleta ligger nordväst om Microcenter och är en av de mer välbärgade områdena i Buenos Aires. På kyrkogården ligger Evita Perón begravd och söndagsmarknaden attraherar massor av folk. Hos Fabios vän Nestor, hittar jag exakt det jag letar efter!

Vi gör även ett besök till Puerto Madero, den gamla hamnen för transporter till Europa i slutet på 1800-talet, som nu rustats upp! Officiellt blev det Buenos Aires 47:e stadsdel år 1998 och alla gatunamn här bär Kvinnliga namn, minsann…

Är argentinaren då verkligen en livsnjutare?
-Ja, säger Ricardo Caletti, bestämt!
-Att äta lite gott kött, umgås över en flaska vin…vi är lite överdådiga och passionerade framför allt vad det gäller kärlek och fotboll!

Själv kan jag inte motstå frestelsen utan äter en sista köttbit i Buenos Aires innan hemresan till Sverie. Jag skulle gärna vilja utforska lite mera av detta grandiosa land med så mycket svenskanknytning och det kansek det blir år 2014. Hasta Luego!

 

Resereporter: William Kilander

Kamera, Grafik, Manus Redigering: William Kilander

Producent: William Kilander

Tack till: Gustavo Heredia, FIT-Argentina,, Julio Infante Debali Marta och Andres Giudice, Estancia Don Silvano, Sabor a Tango och till Uruguays och Argentinas befolkning

Extra tack till: Mr. Fabio Heredia på ”Che Wine”

Hemsidor: www.donsilvano.com, www.chewine.com, www.sueciaenargentina.com.ar

 

 

Facebook


Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Filmpris till travelfilm.se! 

Läs mer här: Partille Tidning