Inspiration

Träffpunkt

Upplevelse

Kommande avgångar

GATE CLOSED: WROCLAW & NEDRE SCHLESIEN
GO TO GATE: BEIJING (Del 1)
BOARDING: BEIJING (Del 2)
CHECK-IN: PANAMA (Del 1)

Belgrad och Serbien

Karta


Visa större karta 

Höjdpunkter

HÖJDPUNKTER – BELGRAD & SERBIEN

1. Avslappnade attityden

När man anländer till Belgrad och Serbien möts man inte av något som påminner om kriget på 90-talet och den uppmålade bilden i svensk media om att allt skulle vara grått och trist. Tvärtom! Atiityden är avslappnad, människorna vänliga och hjälpsamma Fördomarma om Serbien kommer på skam för de flesta som tilltalas av den höga mysfaktorn, framför allt i huvudstaden Belgrad med sina caféer och restauranger. En tvåmiljonersstad som känns väldigt besläktad med Göteborg och västkusten i Sverige.

2. Nattlivet i Belgrad

Nöjesutbudet och partylivet i Belgrad är utan tvekan bland det bästa i världen! Reseguidernas Rolls Royce, Lonely Planet, listade Belgrad som nr.1 år 2009 bland planetens främsta partystäder. På vintern ligger de flesta ställena inne i centrum såsom ”Brankow”, ”Stefan Braun”och ”Cinema”. På sommaren flyttar partyfolket ner till Donau och flodpråmarna(riverboats) där man inte stör någon fram på morgonkvisten. Håll utkik efter populära ”Freestyler”, ”River” och ”Sound”. Fruktansvärt ös, inga dansgolv(alla dansar där de står) och HÖG volym!!! Inga entréavgifter förekommer men boka bord på helgerna för då är det trångt. Förfestarställen som ”Pastis”, ”Kashmir” och ”Soho” i Silicon Valley är en utmärkt uppladdning och start på kvällen. OBS! För uppdatering av nöjeslivet se: www.belgradeatnight.com

3. Priserna

Prisläget i Serbien är för oss svenskar och skandinaver mycket gynnsamt. Notan inkl.drickbart till går i runda slängar på 40-50% av notan hemma…minst! Även taxi(pålitligast är LUX-Taxi) är prisvärt att åka. Lägg därtill att lågprisflygen Norwegian Air och framförallt Wizzair i allt högre rad nu storsatsar på Balkan i allmänhet och Serbien och Belgrad i synnerhet. Shoppingmöjligheter finns i komplexen Delta och Usce där man kan fynda.

4. Sommarfestivalerna Att sommaren är bästa tiden att besöka Serbien råder det inget som helst tvivel om. Förutom det hektiska nöjeslivet i Belgrad attraherar landet med andra evenemang. Som extra grädde på moset arrangerar staden Novi Sad sin ”Exitfestival”(techno)i juli, staden Nis har sin ”Nisville Jazz Festival”, staden Guca arrangerar ”Trumpet Festival of Guca” huvudstaden har sin ”Belgrade Beer Festival”- samtliga i augusti månad varje år!

5. Restaurangerna & Maten

Standarden på de serbiska restaurangerna är över lag hög. Kökspersonalen vet vad de gör och serveringspersonal har en professionell attityd, är sakkunniga och trevliga utan att vara lismande. Maten i sig är något robustare jämfört med t.e.x medelhavskosten innehållande mycket kött, en del fiskrätter men även rikligt med primörer. Dessutom är många av råvarorna ekologiskt närodlade och utan onödiga tillsatser.

 

Om resan

”Vilken stad i Europa slår nöjes- och nattlivet i Belgrad? Svar: Ingen!”

Fördomarna om Belgrad och Serbien skulle infrias då vi styrde kosan mot sydöstra hörnet av Europa? Vad kunde ett krigshärjat och trasig land på Balkan erbjuda Travelfilm.se?! Vi hade hört lite om festivaler och Belgrad som partystad, men nej…

På högsäsong har Sverige börjat hårdsatsa på Serbien genom de båda lågprisbolagen Wizzair och Norwegian Air. Vad sägs om 15 st. avgångar per vecka?! Serbien ligger på Balkanhalvön och var hjärtat i forna Jugoslavien. Landet har inga kuster men floden Donau rinner genom huvudstaden Belgrad. Sedan år 2006 är Serbien en självständig stat. Vad som händer med Kosovo återstår att se…

Huvudstaden Belgrad har drygt två miljoner invånare och har likt ”Fågeln Fenix” rest sig ur askan fler gånger än någon annan stad i Europa. Staden har jämnats med marken 44(!) ggr och haft internationella intressekonflikter hela 115 ggr. Ett rekord som ingen annan stad i Europa eller i världen kan slå!

”Den Vita Staden” är en av Europas äldsta huvudstäder och självklart Serbiens finansiella och kulturella nav. Som knutpunkt för järnvägen mellan öst och väst seplade staden en stor roll när Orientexpressen nådde sin kulmen på 1930-talet. Förbindelserna från Aten, Bukarets och Istanbul möttes upp här.

Huvudstråket Knez Mihailova skär genom centrum och kantas av caférr, affärer och restauranger. Den livligt trafikerade gågatan leder fram till den gröna oasen i form av Kalemegdanparken. Vår guide, Mr.Srdjan Ristic, vill gärna berätta om Serbiens mest berömda person, nämligen radions uppfinnare, Nikola Tesla. Tesla sägs även vara upphovsman till närmare 700(!) st. patent. Hans visioner om framtiden omfattade trådlös kommunikation och data som påminner om dagens webb och facebook. Han trodde även att man I framtiden skulle kunna påverka dåligt väder och förebygga detta.

Med sin lite dekandenta historia bjuder inte Belgrad direkt på några överdådiga monument, förutom då stadens landmärke- statyn Victor! Vid hans fötter syns det tydligt hur floderna Donau och Sava flyter ihop. Efter morgonens historielektion är det äntligen dags för lunch på Kalemegdan-fortet! Det blir en smakrik risotto och lokal fisk som sköljdes ner med en lokal, kall öl av märket Jelen. Anna vilar lite på eftermiddagen och besöker baren ”Stefan Braun” på kvällen.

Dag två börjar med en utflykt från Belgrad till nationalparken som ligger Fruska Gora knappt två timmars bilresa nordväst från Belgrad. I Sremski Karlovci finns Mr. Zarko Zivanovic förestår ett bi-museum och familjen producerar även vin. Utmärkelserna har duggat tätt men det mest framstående vinet ligger på havsbotten! Det kända dessertvinet Bermet lastades ombord på Titanic år 1912.

Turen går vidare till staden Novi Sad, Serbiens näst största stad och huvudstad i den autonoma provinsen Vojvodina. Utsikten från Petrovaradin-fästningen är magnifik! Här hålls varje år i juli månad technofestivalen EXIT som numera är en av Europas mest kända. Vojvodina är den region i Europa som har flest etniska folkgrupper, hela 26 stycken. Framlidne poeten och barnboksförfattaren Jovan Jovanovic är stadens store son.

På vägen tillbaka till Belgrad stannar vi till på en mysig bondgård vid namn ”Salas 137”. Själva gården är från år 1791 och ligger 18 km söder om Novi Sad.

Här kan man även jaga vildsvin, anka och gås OCH så anordnas det olika slags matkurser. Ett pikant inslag är den romska musiken som brukar uppskattas av gästerna här. Direkt när vi anländer blir det klädbyte för Anna innan omåttligt populära discoklubben ”River” väntar. I Serbien finns det ina dansgolv, alla dansar där dom står och stället är knökfullt och volymen svinhög! Helrör och champagne flödar fram tills morgonkvisten på alla de här s.k. discopråmarna som ligger nere vid Donaus flodbädd där man inte stör någon på sommaren.

Kungahuset och det ”Vita Palatset” står på förmiddagsmenyn dag 3. Serbien är en republik men man har även ett kungahus. Stödet för dem ökar så sakteliga. Kanske är Serbien redo för monarki igen? Det tror i alla fall kronprinsen Alexander den II som tillsammans med sin hustru Katherine närvarade vid Kronprinsessan Victoria och Daniel bröllop den 19:e juni år 2010. Kronprinsessan Katherine värnar mycket om barnens välbefinnande och har tagit stora intryck av Drottning Silvia.

Väl tillbaka i centrum och gågatan Knez Mihailova kikar vi in på sidogatan Kralja Petra där en före detta göteborgska vid Namn Jana Vranjes huserar. Hon har öppnat sin klädbutik ”Cream of Scandinavia”. Jana gillar inte alls media vrångbild och demonisering av Serbien. På kvällen vankas det middag i bohemkvarteret Skadarlija Efter middagen följer vi med de lokala studenterna Masha och Marko ut i nattvimlet. De fungerar som s.k. greeters. Oftast är det studenter som visar upp Belgrad från sitt perspektiv och i gengäld som bjuder man dem på drinkar. Dag 4 ägnas åt en eskapad söderut, först till Hotel Izvor där hotelldirektören Mr.Dragan Todorovic, tar emot oss.

Vi fortsästter till King Petars Foundation, som är det kungliga ”höjderna” där vin framställs. Mr.Miladin Gavrilovic förklarar att de senaste tio åren har Serbien börjat producera kvalitetsvin och att många vingårdar nu tävlar om att vara den främsta. De frodiga kullarna här i Topola är perfekta att odla vin på.

Det kungliga vinhuset bjuder på prisbelönta viner… …först Sauvignon Blanc och sedan Cabernet Sauvignon. Vi fortsätter resan till ”hjärtat” av Serbien både geografiskt och känslomässigt för alla serber. Här i skogarna i provinsen Chumadija startade upproren mot det osmanska riket. Slaget år 1804 markerade startskottet för den moderna staten Serbien och leddes av den man som till slut drev ut turkarna. St.Georges kyrka på höjderna i Oplenac, är ett mausoleum för den störste frihetskämpen och ledaren Djordje Petrovic eller ”Svarte George”- Karadjordje!

Väl tillbaka i belgrad åker vi till stadsddeln Zemun och äter middag på kända restaurang ”Reka”. -Här äter man en stund, dansar och så äter man igen, pecis som de gamla romarna, säger Anna entusiastiskt! Stämningen på det omåttligt populära ”Reka” är på kokpunkten redan vid midnatt.

Sista dagen startar med en visit till Belgrads mäktigaste monument- Sankt Sava-templet! Den är väldigt lik Hagia Sofia-kyrkan, som kallas för ”Den Heliga Visdomens Kyrka”, i Istanbul. Bygget har av olika orsaker fördröjts genom historien men nu hoppas man att färdigställa det vackra och marmorerade templet med hjälp av medel från Ryssland.

Vi tar en titt på coola ”Supermarket”, som är en koncept-affär med restaurang, bar, galleri, mode, underhållning och allsköns prylar under samma tak. Häftigt ställe!

Josip Broz Tito, ex-Jugoslaviens store socialistiske ledare vilar i sitt mausoleum kallat ”House of Flowers”. Hit vallfärdar folk från forna Jugoslavien den 25 maj varje år som var både Titos födelsedag OCH ”Ungdomens Dag” under socialismen med start år 1957. På väggen hänger alla staffetpinnar som färdades från hela landet och som lämnades över personligen till Tito på hans födelsedag.

”Marshal” Tito spelade ut öst mot väst och gav landet en egen identitet, menar många. Hans världsvana och sofistikerade personlighet imponerade på många och dåtidens slogan var: ”Vi är alla Tito”!

En av dom mest intressanta restaurangerna i Belgrad är ”Lorenzo e Kakalamba”. En cross-over mellan det toscanska köket i Italien och den serbiska kok-konsten.

Annas sällskap förlägger dock sista kvällen på anrika restaurant ”Frans” innan de festar loss på innestället ”Freestyler”!

-Belgrad och Serbien har bara skrapats på ytan men jag är definitivt sugen på att uppleva mera av landet och kanske kommer jag tillbaka till någon av sommarens festivaler, avslutar Anna Lundholm.

Resereporter: Anna Lundholm Kamera
Grafik & Redigering: William Kilander
Producent: William Kilander

Tack till: Carl-Magnus Hedin, Ado Erkovic,, Miladin Gavrilovic, Lorenzo e Kakalamba, ”River”, Freestyler”, Srdjan Ristic, Belgrade Art Hotel, Wizzair, JAT och till Belgrads och Serbiens befolkning

Extra tack till: Mr.Predrag Rolovic på Serbia Travel

 

Facebook


Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Filmpris till travelfilm.se! 

Läs mer här: Partille Tidning