Riga är Lettlands huvudstad och den största staden i Baltikum.
Direkt vid ankomsten till Hotel Reval Latvija kan man snabbt konstatera att fördomen om Baltikum som grått och trist, kommer ordentligt på skam.
Riga ligger i regionen Vidzeme som också kallas för Livland.

Läget i Rigabukten och vid floden Daugava har genom tiderna varit gynnsamt för staden Riga och handeln går tillbaka ända till vikingatiden.

Den 6:e september 1991 blev Lettland officiellt självständigt från Sovjetunionen.
EU-inträdet 2004 har inneburit en blomstrande handel, mycket privata banklån, massor av importerade bilar och en IT-bransch som växer så det knakar!

Mr.Alexandrs Cakste fick ärva en fastighet från sin morfar och driver idag svenskhotellet Valdemars. Här bodde det svenska ishockeylandslaget som tog VM-guld i Lettland år 2006!
Man kör även ett affärskoncept med traditionellt svenskt julbord.
Rigas "Gamla Stad" som är tämligen bilfri, bjuder på en rik och varierad arkitektur från svunna epoker.

På jättekomplexet "Lido Recreation Centre" finns det underhållning för hela familjen: ett minitivoli, innebandy-och skatingrink, bilpark för dem små, utomhusdans och dansbandsmusik för dem äldre.
I restaurangen skryter man med ett utbud på knappt 500(!) olika maträtter som sköljes ner med antingen fina viner eller med en s.k. "Slaktare"(enliters-öl).
Lido öppnade i slutet av år 1999. Byggnaden består av en väderkvarn och massor av lettländskt timmer.

Ms.Evija Jakubauska som är PR-chef på hotellet, tipsar om det "Etnografiska Friluftsmuséet" som ligger drygt 10 km öster om Riga.
Här får man en god inblick i hur man levde i Lettland mellan 16-och 1800-talet.
Friluftsmuséet är ett av Europas äldsta och grundades år 1924.
Fiskestugor, bondgårdar, smedjor och en kyrka beskriver väl vardagslivet och levnadsförhållandena för människor förr i tiden.

Ett av dem mest imponerande sakerna man kan skåda i Riga är Centralmarknaden!
Lettland har alltid varit något av en kornbod och fem st. jättelika saluhallar bekräftar sannerligen detta faktum. Var och en med sina speciella varor: kött, fisk, mejerivaror, frukt-och grönsaker samt övriga dagligvaror.
Närmare 3000(!) olika marknadstånd finns i och omkring Centralmarknaden.
Ursprungligen var det hangarer för tyskarnas zeppelinare under det första världskriget. Dom byggdes delvis om för att underlätta handeln via båt och tåg främst på land men även i tunnlar under hallarna.
Området är 72 300 kvadratmeter stort och firade 75-årsjubileum år 2005.

Vi besöker "Galerija Tornis" som ligger strax bakom den jättelika Domkyrkan.
Eva Straupe som är dotter till konstnärerna som tillverkar de fina smyckena säger: "Vi tillverkar smycken i ny design av gamla symboler från Baltikum
och Skandinavien".

Efter femtio års frånvaro (1988), vajade den lettiska flaggan vid frihetsmonumentet (Brivibas Piemineklis). Ett monument som alltid haft ett stort symbolvärde för det lettiska folket och stod klart år 1935.
Längst upp står frihetsgudinann Milda med dem tre gyllene stjärnorna som symboliserar de tre ursprungsregionerna: Latgale, Kurzeme och Vidzeme.
Den fjärde regionen heter Zemgale och ligger i östra Lettland.

Vår sista utflykt gå till "Vågornas Stad", Jurmala.
Jurmala har alltid varit populärt bland ryssar. Förr var det soldater från armén och nu är det nyrika ryssar, som strömmar till badorten med dem fina stränderna och till hotellen med dem lyxiga spa-behandlingarna.
Jurmala är även något av ett "andningshål" för dem stressade Rigaborna som gärna kommer hit över veckoslutet.
Hotellchefen för Hotel Jurmala Spa, Hele Lõhmus, säger så här: "Fler och fler svenskar börjar upptäcka Jurmala!". "Först vill man ha shopping och nattliv i Riga för att sedan koppla av med bastubad och sköna spa-behandlingar hos oss", fortsätter Hele.

Helt klart är att Riga med omnejd har en mångfald som få andra städer kan matcha och det bästa är ju att avståndet från Sverige aldrig har varit närmare än nu!
Riga måste helt enkelt vara Nordeuropas"Dolda Pärla"!

Mer om Rigas shopping och nattliv avslöjar vi i resefilmen från hela Lettland som kommer i maj/juni 2007.

Resereporter: William Kilander
Foto: William Kilander
Redigering: William Kilander
Grafik: David Lundvall
Tack till: Ilze Sadovska, Sanita Baltkalne, Alexandrs Cakste, Evija Jakubauska, Gatis & Ramona samt till folket i Riga och i Lettland
Extra tack till: Ms.Zane Zelenkova