1. Den Antika Staden Efesos

Många menar på att Efesos inte bara är den bäst bevarade staden från antikens dagar utan även den bäst bevarade i hela Medelhavsområdet. Belägen ca. En timmes bilresa sydost om Izmir är det en perfekt dagsutflykt. Mest imponerande är självfallet det mäktiga Celsusbiblioteket!

Legenden säger att Jungfru Maria dog i Efesos dit hon kommit efter Jesus korsfästelse tillsammans med aposteln Johannes.

Knappt 300 000 invånare hade Efesos under sin tid som metropol i Medelhavet och själva amfiteatern fylldes upp med 25 000 åskådare under det romerska imperiets glansdagar.

Artemistemplet, ett av antikens sju underverk, fanns här en gång tiden, byggt av Lydiens konung, Krösus.


2. Lugnet i Izmir

Inte så stökigt och bökigt som i storstaden Istanbul utan mer en känsla av laid-back.

Izmir som utgångspunkt är perfekt för dagsutflykter och klimatet behagligt.

Nära till badorten Cesme och de antika städerna Efesos och Pergamon.

Efter det andra världskriget var det en stor flottbas för NATO i denna naturliga hamn som alltid varit åtråvärd för främmande makter, en sorts knutpunkt mellan Asien och Europa.

Ett fullgott alternativ till både Istanbul och de mer kända badorterna.

Izmir siktar på att anordna världsutställningen ”EXPO” år 2020!

Det äldre namnet på staden var Smyrna.


3. Dåtidens Pergamon och Asklepion

Numera heter den Bergama men förut var det antikens Pergamon, upptäckt av tyske ingenjören Karl Humann år 1871. Konkurrensen med biblioteket i Alexandria stoppade leveranserna av papyrus, varför man uppfann pergamentet gjort på lamm, get-eller kalvskinn.

Galenos var vid sidan av greken Hippokrates lite av ”läkekonstens fader”. Han verkade i Asklepion och hans sjukdomslära om obalans i kroppsvätskorna och sjukgymnastik är vida kända över världen idag.


4. Cesme

Svenskarna var de som startade charterturismen en gång i tiden till badorten Cesme. Många stränder lockar liksom en avslappnande atmosfär.

Cesme har grekiska ön Chios som granne och hit flyr Izmirborna när värmen i storstaden blir alltför påtaglig på sommarhalvåret.

Strax söder om Cesme ligger ”lokalkonkurrenten”Alacati- ett windsurfingparadis.


5. Maten & vinerna

Precis som i Grekland och Libanon är maten den nyttiga medelhavskosten med olivolja, fisk och nyttiga antioxidanter från växt-och djurriket. De turkiska vinerna är på stark frammarsch och går inte av för hackor så satsa på dem till maten - du kommer inte att ångra dig!