2. Bestigningen av Gunung Kinabalu:
Mount Kinabalu på 4095.2 m.ö.h. är ett av de få bergen
i världen som kan bestigas
utan avancerade klättringsverktyg och dessutom på bara två
(!)dagar.
Första dagen tar man sig upp till Laban Resthouse (3273 m.ö.h).
Då skall vi dock komma ihåg att vi startar i Kinabaluparken som
ligger 1866.4 m.ö.h.
På natten (02-02.30) dagen därpå börjar man bestigningen
med hjälp av rep utefter
bergsväggarna upp till toppen där den underbart vackra solnedgången
(06.00) blir belöningen för slitet.
Räkna med ordentligt med träningsverk i benen ca. 4-5 dagar efteråt…
Rekordet från startpunkten, ”Timpohon Gate” upp till toppen
ligger
på 1(!)timma, 38 minuter och 38 sekunder. Totaltid(upp och ner): 2.44.47.
Det sattes av spanjoren Agustí Roc Amador år 2008-08-25.
Kinabaluparken är klassad som världskulturarv av UNESCO sedan år
2000.
3. Orangutangerna i Sepilok:
”Människoapornas” DNA är till 96.4% identisk med människans.
Habiten för orangutangerna börjar ta slut men det finns fristäder
för dem
där de tas om hand av. Ett sådant ställe är Sepilok Orangutang
Rehabilitation Centre.
Att se matning och deras lekfulla beteende framkallar rysningar när man
vet att arten Pongo pygmaeus är utrotningshotad.
Den som vill, kan bli sponsor för en ”egen” orangutangunge.
4. Korallrevet vid Sipadan:
Från Semporna går båtarna ut till öarna utanför.
Utgångspunkten för oss blev mysiga Mabul där Borneo Divers håller
till.
Sipadan rankas som ett av världens bästa ställen för snorkling
och dykning!
Detta marina habitat har upp till 3000(!) olika arter i sitt ekosystem där
korallrevet stupar 600 meter ner i bråddjupet. Sipadan ligger drygt 4
mil från fastlandet.
Tillstånden för att besöka Sipadan har blivit mer och mer restriktiva.
Gränstvister med Indonesien har gjort att Sipadan numera är ett militärt
område.
Filippinerna har gjort anspråk på Sipadan flertalet grr, utan framgång.
5. Fiskmarknaden i Kota Kinabalu:
I arla gryning börjar fiskebåtarna komma in och torgstånden
bankas upp.
Fiskeauktion och marknad i ett myller av folk, fisk,skaldjur, frukter och grönsaker
i alla dess upptänkliga former och färger. Här finns bord uppdukade
för nygrillat från havet.
En kakafoni av dofter och smaker som inte får missas!