1. ”Det Stora Blå”

Det Egeiska Havet är som mest blått runt ögruppen Cykladerna. Nyansen och kulörerna varierar och tar nästan andan ur en när man står och tittar ut mot det som förefaller oändligheten från klostret Panagia Hozoviotissa. Filosofen Platon hade sina teorier om den försvunna civilisationen Atlantis. En del tolkar de här teorierna som om Atlantis fanns runt Cykladerna. Svårt att säga emot när man befinner sig här…


2. Den Grekiska Gästfriheten

De flesta länder man besöker på vårt jordklot har sin egen form av gästfrihet och samtliga brukar vara enastående inbjudande men grekerna ligger i världsklass på detta område.

Man känner sig alltid välkommen till vilken del eller ö av Grekland man än besöker.

Till detta skall läggas den nyttiga medelhavskosten som invånarna sällan eller aldrig snålar med att bjuda med sig av, till den nyfikne besökaren.

Den brukar sköjas ner med anisdrycken ouzo.


3. Våren

När turistsäsongen inleds i april månad vaknar alla primörer till liv. Klimatet är behagligt och den medelvarma vinden för med sig en symfoni av dofter som timjan, oregano, kamomill, salvia och solvända. Det prunkande landskapet är som allra bäst på våren när knopparna brister efter vinterdvalan. Blomsterprakten är fenomenalt vacker och klart att fördra mot den ”utbrända” hösten.


4. Panagia Hozoviotissa

Klostert med tusenåriga anor är ett viktigt pilgrimsmål för katoliker inom den grekisk-ortodoxa grenen. Det förevigades och odödliggjordes på vita duken av den franske filmskaparen Luc Besson i hans kultrulle ”Det Stora Blå”. Storyn om fridykarrivalerna Mayol och Enzo ökade turismen till Amorgos, framför allt från Frankrike.

Trehundrafemtionen meter över havet ligger det insprängt i bergsklippan och ruvar på sina hemligheter i all sin majestätiska ståtlighet.


5. Thalasso Spa

Aegialis Hotel har numera en högklassig spa-avdelning, Thalasso Spa. Såväl smekmånadspar som bröllopspar lockas till Amorgos i allmänhet och till detta hotell i synnerhet som specialiserat sig på de här målgrupperna. Massage, hårstudio, bubbelpool, relaxavdelning, inomhuspool och gym. Hit kommer folk ända från huvudstaden Athen på vinterhalvåret för att unna sig lite personlig lyx och för att renovera kropp och själ.